jedzenie

Potrawa regionalna ze Śląska, obok której nie przejdziesz obojętnie!

Kuchnia śląska bez wątpienia może być nazywana kulinarną sztuką. Ukształtowała się ona czerpiąc inspiracje z min.: Czech, Austrii czy Niemiec. Kształtowana na przestrzeni lat, dziś uważana za jedną z najsmaczniejszych i najbardziej popularnych kuchni w Polsce, a jej odłamy możemy spotkać również za granicą. Dania kuchni śląskiej są przede wszystkim sycące i kaloryczne. Niezwykle znane są potrawy z ziemniaków i mięsa, które dawniej miały zapewnić odpowiednią energię do pracy. Podstawę kuchni stanowią produkty tanie aczkolwiek jakościowe. Na przestrzeni ostatnich lat, regionalna kuchnia śląska przeszła duże przeobrażenie. Zaczęto zwracać uwagę na sposób serwowania dań, wielkość porcji czy różnego rodzaju dodatki do potraw. Powstają restauracje, które specjalizują się tylko w daniach z tego regionu. Większość śląskich potraw bazuje na prostocie, dlatego więc, przygotowanie najpopularniejszych z nich, w domowym zaciszu nie powinno stanowić problemu, nawet mniej wytrawnym kucharzom.

Zobacz też: Gdzie na ryby w Bytomiu?

Tych dań koniecznie musisz spróbować

Kuchnia śląska to nie tylko żur, rolady czy golonka. Śląsk słynie z pysznych wędlin i wyrobów mięsnych, a także różnego rodzaju przystawek. Bez względu na wszystko, śląskie dania zapewnią nam doznania smakowe, które zapamiętamy na długo. Poniżej, wyróżniająca się potrawy, wraz z przepisem na jej przyrządzenie. Mowa oczywiście o Wodzionce! Spróbujcie zasmakować śląskiej kuchni, we własnym domu.

Wodzionka

Wodzionka to jedna z najlepszych śląskich zup. To proste danie, niegdyś było synonimem śląskiej biedy, dziś jest wizytówką regionu. Jak zwykła mówić śląska fraszka : ” wodzionka to najlepsza ze wszystkich zup i ósmy świata cud”

Do jej przygotowania potrzebne będą :

  •  2 kromki czerstwego chleba
  •  łyżka smalcu
  •  rozgnieciony lub posiekany ząbek czosnku
  •  sól pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Przygotowanie wodzionki zajmuje dosłownie chwilę. Wszystkie składniki wykładamy na talerz, a całość zalewamy wrzącą wodą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotowe.

Więcej ciekawych przepisów na Best Fit Meals.

Zobacz też:

Zabytki Katowic